30 év alatti anyák adókedvezménye

2023.01.05 15:36

 

A nők 2023. január 1-jétől új SZJA kedvezményt érvényesíthetnek, ha 30 éves koruk előtt gyermek szülését, örökbefogadását vállalják.

 

Mit jelent a kedvezmény?

A 2023. január 1-jétől hatályos rendelkezések lényegében a 25 év alatti fiatalok 2022-ben bevezetett „adómentességét” terjesztik ki a gyermeket vállaló 25-30 éves korú fiatal nőkre, ami valójában az összevont adóalapból a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), munkavégzéssel szerzett jövedelmek meghatározott értékhatáráig levonható adóalap-csökkentő kedvezmény.

Ki jogosult?

A 30 év alatti anyák kedvezményére az a fiatal anya jogosult, aki a személyi jövedelemadóról szóló törvény

    » 29/A § (3) bekezdés a) pontja szerint a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel vagy
    » 29/A § (3) bekezdés b) pontja szerinti magzatra tekintettel

családi kedvezmény érvényesítésére jogosult, azokban a hónapokban, amelyekben a jogosultsága fennáll.

Fiatal anya az, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik.

Jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A kedvezmény érvényesítése

A 25 év alatti fiatalok kedvezményétől eltérően, a fiatal anyák kedvezményének érvényesítése nem automatikus, az adóelőleg megállapítására kötelezett kifizető részére adóelőleg-nyilatkozatban nyilatkoznia kell a jogosultnak, ha igénybe kívánja venni. 

Fontos szabály, hogy a nyilatkozatot vissza kell vonni, ha a jogosultság valamely ok miatt nem áll fenn, mert visszavonás hiányában, ha a keletkező befizetési különbözet az adóévben a 10 ezer forintot meghaladja, a befizetési különbözet után az adóévre vonatkozó bevallásban külön feltüntetve 12 százalék különbözeti bírságot kell megállapítani, amelyet a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések szerint kell megfizetni.

A fiatal anyák kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét és a 25 év alatti fiatalok kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.